Зараз цей вид творчості знову стає популярним, з тіста можна виготовляти: Предмети декору; Фігурки, іграшки; Картини, брілоки
Не секрет, що таким видом ліплення дуже люблять займатися дорослі, віддаючи перевагу солоному тісту замість глини або гіпсу, а виліплені цілі картини прикрашають будинок або даруються в якості презенту.
· можна приготувати в будь-який момент, не витрачаючи зайвих грошей;
· легко відмивається і не залишає слідів;
· безпечне при попаданні в рот (якщо замішано без клею);
· чудово ліпиться, до рук не липне;
· можна сушити в духовці, а можна-просто на повітрі;
· фарба гарно пристає, а можливості для розпису майже не обмежені.
Технологія ліплення
Крім цього, можна додавати і інші складові, в залежності від того, що ви хочете отримати. Це може бути клей, масло або фарба, які можна додати в будь-який рецепт. Але головною тут залишається сіль, яка повинна бути дрібного помелу і без домішок (йоду).
Рецептів може бути безліч, розглянемо кілька з них. Борошно потрібно вибирати найпростіше, без добавок, а воду дуже холодну.
Солоне тісто звичайне. Склад:
Борошно пшеничне - 1 ст .;
Сіль - 1 ст .;
Вода -75-100 мл. ( 1/4 ст)
Як зробити з цих інгредієнтів матеріал для ліплення?
Потрібно змішати борошно і сіль, потім потроху вливати воду, швидко перемішуючи все руками.
Місити тісто потрібно недовго, якщо воно виходить тугим, додати ще трохи води.
Якщо тісто липке - додати трохи борошна. Тут все залежить від борошна, тому води може знадобитися іноді більше, іноді менше.
Для створення унікальних візерунків на поверхні тіста ідеально підійдуть:
фігурна качалочка або пляшечка з водою,
зубочистки (для проколювання отворів),
ковпачки від фломастерів,
стрижень від кулькової ручки,
ножик для пластиліну,
формочки для печива,
ґудзики,
намистинки,
макарони,
мереживо та інші штампи для тиснення,
прес для часнику.
Щоб підфарбувати тісто, можна додати харчовий барвник (для фарбування яєць) або натуральний сік, додаючи по краплі і перемішуючи з готовою масою. Для коричневого тіста можна додати какао, для жовтого куркуму.
Крім цього, можна пофарбувати готову саморобку, після того, як вона висохне, використовуючи художні фарби.
Проєкт
"Декоративна підвіска Серце з паперової лози"
Сьогодні на уроці, ми будемо виготовляти серця з газетних трубочок
Ось декілька порад:
Нарощування трубочок
Якщо ви скрутили трубочку правильно, то з одного боку вона буде трохи ширше, ніж з іншого. В цьому випадку для нарощування одну трубочку потрібно просто на 1,5-2 см вставити в іншу.
Щоб з'єднання було міцним і надійним, використовуйте клей.
Виготовлення підвіски Серце з газетних трубочок вибраної конструкції
Дайте своєму виробу просохнути. На слідуючому уроці ви будете його розфарбовувати фарбою та оздоблювати.
Ви молодці!!! У вас вийде чудовий виріб!!! Бажаю успіху!!!
Тема 3-4:
Але спочатку за допомогою тесту пригадаємо Основні правила безпеки життєдіяльності під час уроків трудового навчання
спиця товщиною 1,5 мм або дерев’яна шпажка
клей для паперу
пензлик
олівець
лінійка
канцелярський ніж або ножиці
гумка, прищіпки або скріпки для фіксації трубочок
клей миттєвої фіксації
пінцет
предмети декорування – фарби, лак, тканини, стрічки
Процес виготовлення трубочок
Коли фарбувати?
Якщо ви вирішили почати виконувати вироби з паперової лози, то потрібно вивчити не тільки техніки плетіння, але і як і чим фарбувати газетні трубочки для плетіння. Якщо ви використовуєте кольорові або газетні журнальні листи для скручування заготовок, можна залишити їх незабарвленими. Адже плетений виріб і без цього буде мати цікаву поверхню.
Якщо використовуються звичайні чорно-білі газети, трубочки частіше забарвлюється під колір натуральної лози, тобто коричневий або світлий (ніби з гілок знята кора).
Існує кілька варіантів забарвлення:
До плетіння
Після
Комбінований метод (нанесення основного колера до і промальовування візерунка вже на готовому виробі).Вибирайте той спосіб, який зручний вам і підходить для кожного конкретного виробу.
Чим краще фарбувати газетні трубочки для плетіння
Насправді варіантів безліч. Підходить практично будь-який склад, який має колірний пігмент, але вибір визначається тим, який відтінок ви хочете отримати і наскільки насичений. Деякі склади роблять трубочки жорсткими після висихання фарбового шару, інші — м'якими, але втратили яскравість, бляклими. Барвники можна використовувати як водної, так і на спиртовій основі, а також порошкові, які попередньо розводять в рідині. Отже, список варіантів такий:
гуаш;
акрилові фарби;
морилка;
автомобільна фарба з балончика;
розчин йоду;
зеленка;
перманганат калію (марганцівка);
анілінові барвники для одягу;
туш;
чорнило.
Якщо фарбувати передбачається самі заготовки до плетіння, зазвичай використовують морилку, яка добре взаємодіє з папером і після висихання дає гарний коричневий відтінок. Для збільшення насиченості можна нанести барвник в декілька шарів з попередньою просушуванням попереднього шару. Якщо ви вирішили спочатку сплести виріб, а потім обробити його, скористайтесь акриловими кольорами або гуашшю. Вони продаються наборами, тому підійдуть для виконання складного візерунку на поверхні плетеної корзини, короби або вази. Намалювати можна орнамент, квіткові мотиви або будь-який інший візерунок. Варто врахувати, що при використанні будь-якого із запропонованих варіантів газетні трубочки потрібно покрити лаком, щоб виріб став більш щільним, стійким до вологи. Обробляти краще готовий кошик, так як лаковий шар зробить папір жорсткою і не занадто зручної для плетіння.
Чим фарбувати газетні трубочки для плетіння в білий колір?
Якщо ви любите ексклюзивні речі і хочете виконати плетений виріб білого кольору, щоб завдати надалі на нього візерунок, наприклад флористичні мотиви, краще відразу заготовляти трубочки з тонкої білої папери, офісної або навіть касової стрічки. Швидше за все, ви вже визначилися, як і чим фарбувати газетні трубочки для плетіння у різні відтінки. Ті ж фарби, де є в панелі білий колір, можна використовувати для отримання білих заготовок. Підійде акрилова фарба чи ґрунтовка, водоемульсіонка і навіть гуаш, якщо брати її в досить густої сметаноподібної консистенції.
Пристосування для фарбування.
Коли ви визначилися, яким складом будете покривати заготовки, може виникнути питання, чим фарбувати газетні трубочки для плетіння, тобто яким інструментом. Можна використовувати наступні варіанти:
широку кисть;
спонж (губку);
високу ємність, в яку налитий розчин пігменту.
Вибирайте найбільш зручний для себе варіант.
Технологія фарбування
При використанні першого і другого інструменту робота відбувається так:
Готуєте в будь-якої ємності складу.
Кладете трубочки в один шар на клейонку.
Одягаєте рукавички і берете в руки кисть.
Занурюєте в склад і наносите на трубочки.
Даєте висохнути одній стороні.
Перевертаєте.
Повторюєте процес з усіх сторін.
Можна фарбувати і сушити трубочки відразу у вертикальному положенні, якщо закріпити їх у твердій основі (наприклад, прищіпками по краях банки, склянки). Якщо фарбування буде проводитися методом опускання у фарбувальний склад, краще виготовити спеціальну ємність з пляшки, а ще краще - з пластикової труби довжини, прикріпивши герметично денце. У таку ємність наливаєте склад, опускаєте трубочки. Не забувайте доливати розчин, так як він буде витрачатися, і рівень знизиться (можуть залишитися непрофарбовані ділянки).
Отже, ви дізналися, чим фарбувати газетні трубочки для плетіння. Вибирайте потрібний склад і метод фарбування. Створюйте ефектні сувеніри своїми руками!
Завдання додому:
Пофарбувати заготовки з минулого уроку та виготовити серце з паперової лози відео майстерка в Теамс
03.02.2023
Доброг дня! Сьогодні ми розпочинаємо роботу над новим проектом "Декоративна підвіска з паперової лози"
Спочатку повторимо тему " Технологія приготування гарячих напоїв".
❗Пройдіть тест за покликанням
https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=6480217
відкритий до 23:00 03.02.2023
Насамперед!!!
Перегляньте інструктаж з безпеки життєдіяльності під час роботи з матеріалами та інструментами :
https://tvorchaolenastebco.blogspot.com/p/blog-page_11.html
Перегляньте презентацію «Папероплетіння» та виконайте завдання.
Підберіть моделі – аналоги підвісок виготовлених hend made з паперової лози та замалюйте їх до зошита. Користуючись базою даних. База данних по декоративних підвісках з паперової лози
Намалювати в зошиті ескіз підвіски з паперової лози який хочете виготовити.
Практична частина уроку📩
Вам потрібно переглянути відео https://youtu.be/r9xGg_tcc7A
та спробувати виготовити 4шт. паперової лози.
Завдання виконати до 10.02.2023
Відправляйте в особисті повідомлення у Viber
27 січня 2023
Доброго ранку. Запишіть до зошита дату та тему уроку. І слідуйте за матеріалом та виконуйте всі завдання.Тема: Технологія приготування Какао
Кава Кава в продаж надходить у зернах і мелена. Сирі кавові зерна обсмажують, потім подрібнюють. Зерна можуть надходити й обсмажені. Мелену каву можна змішати із цикорієм. Кава! Мільйони людей на всій планеті віддають перевагу цьому тонізуючому напою.
Згідно із рукописними відомостями, що збереглися, кава була відома в Аравії й Персії ще в 875 г. Відповідно до одних історичних даних, назва «кава» походить від найменування місцевості Кефа, що в Ефіопії, тому батьківщиною кавових рослин уважають Ефіопію. За іншими даними, «кава» походить від арабського слова «каави», звідси й назва «арабська кава». У цей час установлено, що батьківщиною кави є прилягаючі до Червоного моря північно-східні райони Ефіопії, південно-західні райони Саудівської Аравії і Ємен. В Україні кава з’явилася на початку XVIII століття з Нідерландів і Німеччини. У цей час каву вирощують більш ніж в 70 країнах Азії, Африки, Латинської Америки й Океанії. Однак найбільшої кавовиробляючою країною світу є Бразилія, на частку якої припадає 40 % світового виробництва й експорту сирої кави. На світовому ринку сорти кава звичайно називаються за тієї країною, де кава виробляється: аравійська (єменська), бразильська, колумбійська, гватемальська, індійська, але кращою з них уважається аравійська, або мокко. За своєю структурою кавовий плід — кістянка, ягода червоного кольору. У солодкій м’якоті цієї ягоди заховані два насінини, що прилягають одна до одної плоскими боками. Ці насінини і є кавові зерна. Властивостей, притаманних чудовому напою, вони набувають тільки після того, як їх обсмажать.
У процесі обсмажування губиться значна частина води, а саме зерно збільшується в обсязі до 30—50 % і легшає — у середньому на 18 %. Істотні зміни перетерплює цукор, він і надає коричневого забарвлення настою. В обсмажених зернах утворюються нові ароматичні й смакові речовини, що надають каві специфічних, властивих тільки їй властивостей. Тонізуючі властивості мають головне дві речовини, що міститься в каві, — це кофеїн і хлоринова кислота. Щоб кава мала тонізуючі властивості, вона повинна містити 0,1—0,2 г кофеїну. Якщо заварити одну чайну ложку кави на склянку води, напій буде відповідати цим вимогам. Вища доза кофеїну, припустима на один прийом, — це 0,3 г. Після натуральної кави цикорій є другою за цінністю сировиною, що використовується для виробництва каво продуктів. Батьківщиною цикорію вважаються Єгипет і країни, що прилягають до Середземного моря. У цей час найбільшим виробником цикорію є Франція. В Україні цикорій вирощують у Хмельницькій і Житомирській областях. Цикорій не має тонізуючих властивостей, але дуже приємний у смаковому відношенні, тому що дає міцний ароматний настій. Розчинних речовин у смаженому цикорії більше, ніж у смаженій каві (от чому настій виходить густим і цикорій додають до натуральної кави).
Кава набуває аромат у процесі підсмажування сирих зерен. Вважається, що ефіри кавової й хінної кислот надають каві характерного смаку і аромату. Нижче наводиться технологія найпоширеніших видів натуральної кави. Кава чорна. Каву чорну варять переважно в кавоварках. Напій виходить через екстрагування окремих порцій кави гарячою парою при надлишковому тиску. Закладають каву на кожну порцію, тобто на чашку ємністю 100 мл. Для поліпшення смаку напою вживати його рекомендується через 5—8 хв. після приготування.
Каву варять також у невеликих каструльках (джезвах), спеціально виділених для цієї мети. Перед її приготуванням каструльку обполіскують окропом, насипають мелену каву (по нормі), заливають окропом і доводять до кипіння, але не кип’ятять. Після цього каву відстоюють і зливають у кавник, або наливають безпосередньо в чашки, склянки й подають.
Розчинну каву готують тільки в невеликих чашечках. Каву заливають окропом і розмішують. Кількість продуктів: кава натуральна — 6 г., цукор — 15г. . Кава з молоком або вершками. Чорну кава варять, як описано вище. Окремо в молочнику подають молоко або вершки, на розетці подають цукор. Кількість продуктів, г: кава натуральна — 60, вода — 1140, цукор — 150, молоко або вершки — 250. Вихід, г — 1000.
Кава з морозивом (гляссе). Варять чорну каву, проціджують, додають цукор і охолоджують. У келих кладуть кульку морозива й заливають охолодженою кавою. Кількість продуктів, г: кава чорна — 100, цукор — 15, морозиво — 50. Вихід, г — 150.
Какао Какао – це смачний шоколадний напій. Він набагато м’якше кави, але при цьому володіє схожою тонізуючою і бадьористою властивістю. Какао можна пити дітям, вагітним жінкам, людям з підвищеним тиском. Крім приємного смаку какао надає організму безліч корисних вітамінів і мікроелементів. Не варто боятися пити какао і людям у віці, оскільки какао є хорошою профілактикою атеросклерозу і варикозного розширення вен, оскільки виводить з організму шкідливий холестерин. Традиційно какао варять на молоці, але навіть найпростіший рецепт можна урізноманітнити і отримати кілька цікавих відтінків смаку.
Для приготування какао слід поставити молоко на плиту (стежимо, щоб не втекло!). Одночасно змішати в чашці какао-порошок з цукром, додати кілька ложок теплого молока і ретельно перемішати, розтираючи грудочки. Вилити цю суміш в основне молоко і, помішуючи, довести до кипіння. Розлити готове какао по чашках. Ще простіше – заварити какао-порошок окропом і додати сухе або згущене молоко, за смаком. Кількість продуктів: какао – 1 ст. ложка; молоко – 1/2 л; цукор – 2 ст. ложки. Як приготувати какао на згущеному молоці? На згущеному молоці какао вариться дуже просто. Для цього треба просто згущене молоко розвести окропом і варити традиційно, тільки не забудьте зменшити кількість цукру.
❗ Ну що ж а тепер переходимо до завдань Ознайомившись із цікавинками про гарячі напої пропоную вам оформити інформаційну газету для всієї родини «Що потрібно знати про чай, каву та какао» або можете обрати один напій (формат можете бути різний А4 і т.д можна використовуйте фото, картинки уроку або малювати), а потім саме цікаве практична робота
❗ Практичну роботу виконувати обов͒язково з наглядом батьків.
❗ Практична робота. Приготування гарячого напою какао. Вимоги безпеки перед приготуванням їжі та напоїв
1. Надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся прибрати. 2. Звільнити робоче місце від сторонніх предметів. 3. Перевірити справність газоприладів. 4. Вимити руки з милом. 5. Інструменти розташовувати на столі так, щоб запобігти їх падіння. 6. Не захаращувати проходи між столами сторонніми предметами.
Автор тексту: І.Ю. Ходзицька – вчитель трудового навчання ЗОШ І–ІІІ ступенів № 243 м. Києва (п. Ірина є автором багатьох підручників з трудового навчання)
Послідовність виконання роботи: 1. Вибрати напій для приготування какао. Для цього можна скористатись інформацією, що міститься в уроці, можна передивитись відео, або використати родинний рецепт.
Какао
2. Дібрати необхідний посуд для приготування напою. 3. Дібрати продукти необхідні для приготування напою. 4. Приготувати напій. 5. Подати на стіл.
Порядок виконання роботи: 1) виконайте завдання; 2) сфотографуйте процес його виконання і готовий результат можете оформити презентацією чи відео;
3) Відправте свою творчу роботу в особисті повідомлення у Viber Messenger або на електронну адресу lena_64@bigmir.net Бажаю успіхів. І чекаю ваших звітів!
1. Надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся прибрати.
Автор тексту: І.Ю. Ходзицька – вчитель трудового навчання ЗОШ І–ІІІ ступенів № 243 м. Києва (п. Ірина є автором багатьох підручників з трудового навчання)
20 вересня 2023
1. Надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся прибрати.
Автор тексту: І.Ю. Ходзицька – вчитель трудового навчання ЗОШ І–ІІІ ступенів № 243 м. Києва (п. Ірина є автором багатьох підручників з трудового навчання)
23.12
Тема: Технологія приготування бутербродів. Закриті та веселі бутерброди.
Закриті бутерброди (сандвічі) Закриті бутерброди (гамбургери)
Закриті бутерброди (сандвічі) готують із двох скибочок хліба: дрібно-штучного, формового (пшеничного або житнього) або пшеничного батонів. Дрібноштучний хліб розрізають навпіл (не до кінця, щоб вони не роз'єдналися). Підготовлені продукти (сир, ковбасні вироби, копчення, відварні і смажені м’ясопродукти, рибу гарячого й холодного копчення, салат, зелень) вкладають між скибочками хліба, змащеними вершковим маслом (якщо воно передбачено рецептурою).
Приготування гамбургеру:
https://www.youtube.com/watch?v=falY2woMSqg
Веселі бутерброди.
Інструкція з безпеки життєдіяльності під час роботи з ріжучими інструментами.
1. Працювати обережно з ножами. Передавати ножі ручкою вперед.
2. Ніж не слід піднімати високо над обробною дошкою.
3. Овочі очищайте жолобковим ножом.
3. Нарізайте овочі та інші продукти на відповідних обробних дошках. Зімкніть пальці лівої руки та тримайте їх на деякій відстані від леза ножа.
4. Будьте обережними під час роботи з ручними тертками. Міцно тримайте продукти, з якими працюєте (фрукти, овочі та ін.).
5. Промаркіруйте всі обробні дошки.
Практична робота.
1. Обрати вид бутерброду, який ви будете готувати (закритий або веселий)
2. Приготувати бутерброди. (Готувати під наглядом дорослих!)
Бутерброди повинні мати гарний зовнішній вигляд, приємний аромат і пікантний смак, їх оформляють свіжими овочами, листковими і пряними овочами і т. д. Готують бутерброди за 30-40 хв до подачі на стіл.
Фото страви(бутербродів)надіслати до 27.12
Тема: Технологія приготування бутербродів
Відкриті бутерброди
При ручній обробці продуктів ножем необхідно застосовувати наступні правила: (записати до зошита)
19 ТРАВНЯ - ДЕНЬ ВИШИВАНКИ
Тому пропоную вам створити власну інфографіку зі значенням всіх символів вашої вишиванки.
(Можете намалювати чи зробити у вигляді презентації, фото і т.д.)
Ось моя!!!
В створенні інфографіки вам допоможе чудовий матеріал за посиланням↓
https://24tv.ua/lifestyle/den_vishivanki_v_ukrayini_znachennya_vishivanki_pro_shho_govoryat_vishivanki_n819051
Проєкт «Закладинка для книги»
Тема: Остаточна бробка виробу. Контроль якості виробу. Оформлення заключного етапу проекту.
Тема: Проектування закладки методом фантазування Графічне зображення.
- Розрізати паперові кольорові листи смуги однакової ширини до 1 см.
- На горизонтальну білу смугу наклеїти на двосторонній скотч дві вертикальні білого та червоного кольорів.
- Приклеїти горизонтальну червону смугу.
- Плетіння починається із загину всередину білої смуги праворуч.
- Під білу смугу загнути червону.
- Аналогічним чином продовжити плетіння, по черзі згинаючи смуги з правого та лівого боку.
- Після закінчення плетіння склеїти нижні кінчики смужок двостороннім скотчем. Кінці обрізати.
- Дірколом проробити у верхній частині дірочку і просмикнути в неї гарну стрічку.
Проєкт «Закладинка для книги»
Тема: Закладка для книги. Короткі історичні відомості. Види закладок для книг. Добір конструкційних матеріалів та інструментів
Запишіть до зошита:
ПРОЕКТ - це творча діяльність, яка дозволяє досягнути поставленої мети, або вирішити певну проблему
Домашнє завдання: Зробити записи в зошиті по завданням уроку. Підготуватися до виготовлення закладинки для книги з паперових смужок. Вам необхідний клей-карандаш або двохсторонній скотч, ножиці та паперові смужки. Потрібно буде нарізати 8 смужок паперу шириною 1см, довжиною 28-30 см бажано щоб було 4 смужки одного кольору і 4 іншого.
Проєкт «Писанка»
ВЕЛИКДЕНЬ
Сучасна писанка в різних регіонах та країнах. Оздоблення писанок сучасними матеріалами. Конструювання малюнка писанки метод фантазування
(дату, назву проєкту та тему уроку записати до зошита)
Кожен народ прагне увійти до світової цивілізації зі своїм національним культурним набутком. Для нас, українців, було б очевидно достатньо, якби ми представилися лише одним мистецьким витвором - писанкою.
Писанка - символ України, пам'ять про рідну землю, рідний край, оберіг на цій землі.
Перегляньте презентацію
«Великодні писанки: візерунки, символи, значення»
Запишіть в зошит вміст слайду "Символіка кольорів"
Якщо у вас все вийшло переходимо до ознайомлення нової теми.
Але спочатку згадаємо з яких етапів складається творчий проєкт. для цього вам потрібно пройти тест "Творчий проєкт". Успіхів
❗ https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5761705
Спочатку перегляньте ⇨ 6 ідей барвників для крашанок
Оригінальний метод виготовлення писанок
Після перегляду не забутьте дати відповіді на запитання що наведені вище ↟
Наступний крок це:
Першим буде обовязково Крапанка а два оберіть зі списку:
Ø Творчі набори для ліплення Набір для творчості PlayGo
Набір для творчості PLAYGO - це маса для ліплення зроблена з крохмалю і води, тому Ви можете не переживати за здоров'я. Різнобарвний, яскравий пластилін - прекрасний матеріал для виготовлення різних виробів. За допомогою пластиліну можна створить оригінальні вироби.
Ø Кінетичний пісок
Кінетичним, тобто той, що рухається, називають суміш звичайного кварцового піску і синтетичної добавки.
Ця добавка, яка називається силіконове масло, додається до суміші в малій кількості, але зате вона дуже добре схоплює всю масу і надає їй особливу консистенцію. Дана добавка безпечна для дітей, навіть якщо пісок потрапить в рот.
Придумали таке диво в Швеції, а звідти цей пісок перебрався до Європи та інших країн.
Ø Ліплення пластиліном
Пластилін виготовляють з очищеного й подрібненого порошка глини із додаванням воску, тваринних жирів та інших компонентів, які запобігають висиханню глини. Різноманітні барвники надають пластиліну різного кольору. З кінця ХІХ століття художники, архітектори, інженери і діти використали тонни пластиліну для створення різних речей. Без застосування пластиліну не
обійшовся процес розробки першого космічного скафандру, з його використанням створюють стоматологічні моделі, моделі літаків та автомобілів, а також проводять уроки ліплення в дитячих садках і школах усього світу.
Джерело: https://zhyvyaktyvno.org/news/lplennya-pozitivno-spriya-rozvitku-ditini
© ЖивиАктивно
Ø Ліплення солоним тістом
Супер тепер ви знаєте декілька способів біопластики.
На першому уроці з ліплення з солоного тіста, Ви вже знаєте, що до його складу входять сіль, вода, мука та інші інгрідієнти про які дізнаємося протягом декількох уроків.
Головним інгрідієнтом є СІЛЬ.
Сьогодні ми з вами проведемо дослід
Дослід проведений Василенко Євгенією
ученицею 6-Б класу
(тему та назву проєкту записуємо до зошита)
(цікаву інформацію записуємо до зошита)

(записати до зошита)
- Оформити в зошиті перший етап проєкту!
- По обраному вами об`єкту сувеніра намалювати три моделі-аналоги в зошиті.
- Звіт про роботу надіслати до 11.02
За допомогою сервісу bighugelabs.com можна зробити цікаву рекламу (мотиватор - картинку з яскравим, позитивним фоном (не чорним!), Яка б розповідала про красу та естетичність вашого проєкного виробу.
Тема: Аплікація як вид художнього оздоблення виробів.
(дату, назву проєкту та тему уроку записати до зошита)- Видами аплікації
- Вибором виробу для виготовлення аплікації
- Послідовністю виготовлення аплікації з тканини
- визначати сфери застосування різних видів аплікації
- створете фото-базу виробів з аплікаціями
«Види конструкційних матеріалів»Спочатку запрошую переглянути презентацію
Після опрацювання матеріалу дати письмово
відповіді на питання в зошиті:
Супер ВИ молодчинки!!!
Переходимо до наступного завдання
❗ 2. Що є визначальним під час вибору конструкційних матеріалів для аплікації?
Вам будуть корисні матеріали § 3 стор. 12-22 для виконання роботи
Успіхів!!!
А тепер будь-ласка відволічіться від екранів телефонів або комп'ютерів.
Відпочивши знайдіть серед своїх речей (одягу, кухонної білизни (рушників, прихваток і т.д.), інтер'єрних виробів) та інших, ті які мають аплікації і сфотографуйте і відправте мені в особисте повідомлення
Міні-проєкт«Сервірування столу»
Тема 2: "Сервірування столу за обраною тематикою"
Основні правила та ідеї для натхнення
Правильне та стильне сервірування столу – це завжди знак уваги до ваших гостей, безпрограшний спосіб створити святкову атмосферу, а також показати гарний смак господині. Правила сервірування святкового столу – це розташування посуду, приборів, страв і декору на столі так, щоб вашим гостям було комфортно, зручно і приємно проводити час за столом.
Отже, почнемо нашу підготовку до сервірування
Тема 1:
Види столових приборів. Правила поведінки за столом.
(дату, назву проєкту та тему уроку записати до зошита)
1. Переглянути презентацію «Культура поведінки за столом».
2. Опрацювати матеріали електроного підручника «Трудове навчання. Підручник для 5 класу» від авторів І.Ю. Ходзицька та інші § 24 стор. 135-138
Дати відповіді на запитання на ст 138 письмово в зошит
3. Виконати практичну роботу на ст.138
Надіслати фото виконаної практичної роботи у Вайбер
____________________________________________________________
Доброго ранку. Запишіть до зошита дату та тему уроку. І слідуйте за матеріалом та виконуйте всі завдання.Тема: Технологія приготування Какао
Кава Кава в продаж надходить у зернах і мелена. Сирі кавові зерна обсмажують, потім подрібнюють. Зерна можуть надходити й обсмажені. Мелену каву можна змішати із цикорієм. Кава! Мільйони людей на всій планеті віддають перевагу цьому тонізуючому напою.
Згідно із рукописними відомостями, що збереглися, кава була відома в Аравії й Персії ще в 875 г. Відповідно до одних історичних даних, назва «кава» походить від найменування місцевості Кефа, що в Ефіопії, тому батьківщиною кавових рослин уважають Ефіопію. За іншими даними, «кава» походить від арабського слова «каави», звідси й назва «арабська кава». У цей час установлено, що батьківщиною кави є прилягаючі до Червоного моря північно-східні райони Ефіопії, південно-західні райони Саудівської Аравії і Ємен. В Україні кава з’явилася на початку XVIII століття з Нідерландів і Німеччини. У цей час каву вирощують більш ніж в 70 країнах Азії, Африки, Латинської Америки й Океанії. Однак найбільшої кавовиробляючою країною світу є Бразилія, на частку якої припадає 40 % світового виробництва й експорту сирої кави. На світовому ринку сорти кава звичайно називаються за тієї країною, де кава виробляється: аравійська (єменська), бразильська, колумбійська, гватемальська, індійська, але кращою з них уважається аравійська, або мокко. За своєю структурою кавовий плід — кістянка, ягода червоного кольору. У солодкій м’якоті цієї ягоди заховані два насінини, що прилягають одна до одної плоскими боками. Ці насінини і є кавові зерна. Властивостей, притаманних чудовому напою, вони набувають тільки після того, як їх обсмажать.
У процесі обсмажування губиться значна частина води, а саме зерно збільшується в обсязі до 30—50 % і легшає — у середньому на 18 %. Істотні зміни перетерплює цукор, він і надає коричневого забарвлення настою. В обсмажених зернах утворюються нові ароматичні й смакові речовини, що надають каві специфічних, властивих тільки їй властивостей. Тонізуючі властивості мають головне дві речовини, що міститься в каві, — це кофеїн і хлоринова кислота. Щоб кава мала тонізуючі властивості, вона повинна містити 0,1—0,2 г кофеїну. Якщо заварити одну чайну ложку кави на склянку води, напій буде відповідати цим вимогам. Вища доза кофеїну, припустима на один прийом, — це 0,3 г. Після натуральної кави цикорій є другою за цінністю сировиною, що використовується для виробництва каво продуктів. Батьківщиною цикорію вважаються Єгипет і країни, що прилягають до Середземного моря. У цей час найбільшим виробником цикорію є Франція. В Україні цикорій вирощують у Хмельницькій і Житомирській областях. Цикорій не має тонізуючих властивостей, але дуже приємний у смаковому відношенні, тому що дає міцний ароматний настій. Розчинних речовин у смаженому цикорії більше, ніж у смаженій каві (от чому настій виходить густим і цикорій додають до натуральної кави).
Кава набуває аромат у процесі підсмажування сирих зерен. Вважається, що ефіри кавової й хінної кислот надають каві характерного смаку і аромату. Нижче наводиться технологія найпоширеніших видів натуральної кави. Кава чорна. Каву чорну варять переважно в кавоварках. Напій виходить через екстрагування окремих порцій кави гарячою парою при надлишковому тиску. Закладають каву на кожну порцію, тобто на чашку ємністю 100 мл. Для поліпшення смаку напою вживати його рекомендується через 5—8 хв. після приготування.
Каву варять також у невеликих каструльках (джезвах), спеціально виділених для цієї мети. Перед її приготуванням каструльку обполіскують окропом, насипають мелену каву (по нормі), заливають окропом і доводять до кипіння, але не кип’ятять. Після цього каву відстоюють і зливають у кавник, або наливають безпосередньо в чашки, склянки й подають.
Розчинну каву готують тільки в невеликих чашечках. Каву заливають окропом і розмішують. Кількість продуктів: кава натуральна — 6 г., цукор — 15г. . Кава з молоком або вершками. Чорну кава варять, як описано вище. Окремо в молочнику подають молоко або вершки, на розетці подають цукор. Кількість продуктів, г: кава натуральна — 60, вода — 1140, цукор — 150, молоко або вершки — 250. Вихід, г — 1000.
Кава з морозивом (гляссе). Варять чорну каву, проціджують, додають цукор і охолоджують. У келих кладуть кульку морозива й заливають охолодженою кавою. Кількість продуктів, г: кава чорна — 100, цукор — 15, морозиво — 50. Вихід, г — 150.
Какао Какао – це смачний шоколадний напій. Він набагато м’якше кави, але при цьому володіє схожою тонізуючою і бадьористою властивістю. Какао можна пити дітям, вагітним жінкам, людям з підвищеним тиском. Крім приємного смаку какао надає організму безліч корисних вітамінів і мікроелементів. Не варто боятися пити какао і людям у віці, оскільки какао є хорошою профілактикою атеросклерозу і варикозного розширення вен, оскільки виводить з організму шкідливий холестерин. Традиційно какао варять на молоці, але навіть найпростіший рецепт можна урізноманітнити і отримати кілька цікавих відтінків смаку.
Для приготування какао слід поставити молоко на плиту (стежимо, щоб не втекло!). Одночасно змішати в чашці какао-порошок з цукром, додати кілька ложок теплого молока і ретельно перемішати, розтираючи грудочки. Вилити цю суміш в основне молоко і, помішуючи, довести до кипіння. Розлити готове какао по чашках. Ще простіше – заварити какао-порошок окропом і додати сухе або згущене молоко, за смаком. Кількість продуктів: какао – 1 ст. ложка; молоко – 1/2 л; цукор – 2 ст. ложки. Як приготувати какао на згущеному молоці? На згущеному молоці какао вариться дуже просто. Для цього треба просто згущене молоко розвести окропом і варити традиційно, тільки не забудьте зменшити кількість цукру.
❗ Ну що ж а тепер переходимо до завдань Ознайомившись із цікавинками про гарячі напої пропоную вам оформити інформаційну газету для всієї родини «Що потрібно знати про чай, каву та какао» або можете обрати один напій (формат можете бути різний А4 і т.д можна використовуйте фото, картинки уроку або малювати), а потім саме цікаве практична робота
❗ Практичну роботу виконувати обов͒язково з наглядом батьків.
❗ Практична робота. Приготування гарячого напою какао. Вимоги безпеки перед приготуванням їжі та напоїв
1. Надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся прибрати. 2. Звільнити робоче місце від сторонніх предметів. 3. Перевірити справність газоприладів. 4. Вимити руки з милом. 5. Інструменти розташовувати на столі так, щоб запобігти їх падіння. 6. Не захаращувати проходи між столами сторонніми предметами.
Автор тексту: І.Ю. Ходзицька – вчитель трудового навчання ЗОШ І–ІІІ ступенів № 243 м. Києва (п. Ірина є автором багатьох підручників з трудового навчання)
Послідовність виконання роботи: 1. Вибрати напій для приготування какао. Для цього можна скористатись інформацією, що міститься в уроці, можна передивитись відео, або використати родинний рецепт.
Какао
2. Дібрати необхідний посуд для приготування напою. 3. Дібрати продукти необхідні для приготування напою. 4. Приготувати напій. 5. Подати на стіл.
Порядок виконання роботи: 1) виконайте завдання; 2) сфотографуйте процес його виконання і готовий результат можете оформити презентацією чи відео;
3) Відправте свою творчу роботу в особисті повідомлення у Viber Messenger або на електронну адресу lena_64@bigmir.net Бажаю успіхів. І чекаю ваших звітів!
04.11Карантин продовжується, але не зупиняє нашого навчання. Разом із цим це гарна нагода навчитись готувати. І почнемо ми вчитись готувати гарячі напої. Як ви зрозуміли, сьогоднішній урок і буде присвячений гарячим напоям. Що ж вам слід зробити? Ознайомитись з навчальним матеріалом виконати практичну роботу та творче завдання, яке розміщене в кінці.
Приступаємо! Запишіть до зошита: тему та текст виділений жовтим фоном
Тема: Технологія приготування гарячих напоїв З гарячих напоїв найпоширеніші чай, кава, какао, шоколад тощо. Чай Популярність чаю полягає в ароматі й смаку, у здатності вгамовувати спрагу й у сприятливому впливі на організм. Є безліч різновидів чаю: чорний, зелений, жовтий, червоний. Одних чорних сортів існує кілька сотень найменувань. Кольори чаю — лише зовнішнє відбиття розходжень у біохімічних процесах обробки чайного листа. За характером механічної обробки листя чаю можуть бути розсипними (байховими), пресованими або ж екстрагованими. На якість чаю, його аромат, міцність, кольори настою, здатність впливати на організм людини впливають в основному з’єднання, що легко екстрагуються з сухого чаю, тобто розчиняються в гарячій воді й перехідні в чайний настій. Такими речовинами є танін, кофеїн, ефірні олії й ряд інших. Чим чай багатший на ці речовини, тим він високоякісніший й дає більш цінний настій. Вирішальний вплив на якість чаю чинить комплекс дубильних речовин — чайний танін (теотанін), що надає настою колір, терпкий в’язкий смак і здійснює фізіологічний вплив на організм людини. У чаї міститься вдвічі більше кофеїну ніж у каві. Але концентрація його в склянці чаю набагато менша, ніж у чашці кави й діє він на серцево-судинну систему м’якше. Неповторний аромат надають чаю ефірні масла, із смаком троянд, жасмину, конвалії, меду, цитрусів, гіркого мигдалю, кориці. Чай багатий на вітаміни. У свіжому чайному листі вітаміну С у три-чотири рази більше, ніж у соку лимона або апельсина. Але при фабричній переробці кількість вітаміну С значно знижується. У зеленому чаї, що не піддається ферментації, кількість вітаміну С приблизно в 10 разів більша, ніж у чорному. Без перебільшення можна сказати, що чай — національний напій багатьох народів світу.
«Чай — напій не хмільний, можна його пити й склянку, й другу» — говорить прислів’я. Так, добре організований чайний стіл у сімейному колі або при зустрічі із друзями створює умови для теплого спілкування, гарної бесіди. А тому важливо вміти такий стіл створити, приготувати напій за всіма правилами кулінарного мистецтва й народної мудрості. От кілька практичних рад. Вода для чаю повинна бути без надлишку мінеральних солей. Тому особливо підійде джерельна, гірська вода. Водопровідну найкраще витримати протягом 8-10 год., щоб вивітрились хлорний і «металевий» запахи. Звичайно, найкращий чай із самовару, а вода для заварювання найкраща в той момент, коли він шумить, тобто тільки закипає. У жодному разі не заварюйте чай водою повторного кип’ятіння.
Перед заваркою порцеляновий чайник варто сполоснути гарячою водою, а потім засипати туди чай з розрахунку одну чайну ложку на дві чашки, залити на дві третини окропом, закрити кришкою й накрити чайник щільною серветкою або рушником, що перешкодить зникненню ароматичних речовин, що містяться в заварці. Через 3—4 хв. чайник треба долити гарячою водою, після чого заварку можна розливати по чашках. Ще порада трохи відмінна від сталої практики: чайник не слід накривати ляльками-мотрійками або подушками: чай після заварки не повинен зопрівати. І в жодному разі не ставте чайник із завареним чаєм на вогонь: остиглий і знову підігрітий чай майже повністю втрачає свої якості. До чаю подають: цукор кусковий, мед, варення, цукерки, лимон, ягоди, фрукти, гаряче молоко або вершки, усіляку здобу, випечені кондитерські вироби й солодощі. Щирі цінителі чаю п’ють його без усяких доданків, а якщо й п’ють із цукром, то тільки вприкуску.
І ще порада. Не купуйте чай відразу надовго, тому що через 5-6 місяців зберігання він старіє, убираючи сторонні запахи, втрачає свої якості. А тепер корисно згадати про традиційне українське чаювання. Стіл накрийте полотняною кольоровою скатертиною світлого тону. Кожному гостеві поставте десертну тарілку, на яку помістите красиво складену серветку. Поруч — десертний ніж і ложку. Пиріжкові тарілки й розетки для варення поставте на стіл стопками по 4-6 штук. Посередині столу можна помістити вазу із фруктами й невисокі, без різкого аромату квіти. На низьких вазах — нарізаний торт, тістечка, випічка, у вазочках на тонких ніжках — варення, мед. Цукор — у цукорниці або скляній вазочці, а цукерки — у розкритій коробці. Нарізаний кружечками лимон помістіть на спеціальні лоточки. Не забудьте прилади загального користування: щипці, лопаточки, вилки для лимону, ложки для варення й меду. На чайний стіл ліворуч ставлять самовар на підносі, біля самовара — чайник і чашки, причому чашок повинно бути трохи більше, ніж гостей, тому що не прийнято наливати чай у чашку, якщо в ній залишився лимон. Виконаєте всі ці умови, і вийде стіл гостинним. Не дарма в народі кажуть: «Умій гостей кликати, умій і пригощати!» Чай та цукор вам!
Словом «чай» в українській народній кухні називають і ряд інших гарячих напоїв: липовий, малиновий, брусничний і ін. Більшість із них застосовуються як лікувальні засоби від застуди (з липових квітів і сушеної малини), від хвороби нирок (із сухого листя брусниці) і т.д. Найчастіше в Україні готують наступні види чаю: (випишіть до зошита один з рецептів)Чай з цукром, медом, повидлом, лимоном. Заварюють чай, розливають у склянки, ставлять на блюдце, на яке кладуть чайну ложку. Цукор, варення, мед, лимони подають окремо на розетці. Кількість продуктів, г: чай — 1, цукор — 15 або варення, мед — 30 або повидло — 40. Вихід: 200/15 або 200/30, або 200/40. Чай з молоком або вершками. Заварюють і подають чай. Вершки або молоко кип’ячене з пінкою подають окремо гарячим в молочнику. Кількість продуктів, г: чай — 1 (чай-заварка 50 мл), цу-кор — 15, молоко — 50 або вершки — 25, вода для чаю з молоком — 100, з вершками — 125. Вихід: з молоком 150/50/15; з вершками 175/25/15. Чай парами чайників. У малому чайнику ємністю 250—350 мл заварюють чай, в інший, доливний, чайник ємністю 1000—1500 мл — наливають окріп. Окремо подають до чаю цукор, мед, бублики, пиріжки й інші борошняні вироби. Кількість продуктів, г: чай чорний для заварки — 4, вода — 216; цукор подають на розетці по 15 і 30. Вихід, г — 200. Сьогодні став популярним чай з імбиром. Він не тільки тонізує, а й ще має лікувально-профілактичні властивості. Пропонуємо вам подивитись відео, в якому можна ознайомитись із послідовністю приготування чаю з імбирем.
Контрольні питання (в зошиті дати відповіді) Оберіть правильну відповідь 1. Який напій містить танін, кофеїн, ефірні олії? А – чай Б – кава В – цикорій 2. Якою водою заварюють чай? А - кип’яченою Б – джерельною В - з-під крана ❗ Практичну роботу виконувати обов͒язково з наглядом батьків.
❗ Практична робота. Приготування гарячого напою чаю Вимоги безпеки перед приготуванням їжі та напоїв
1. Надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся прибрати. 2. Звільнити робоче місце від сторонніх предметів. 3. Перевірити справність газоприладів. 4. Вимити руки з милом. 5. Інструменти розташовувати на столі так, щоб запобігти їх падіння. 6. Не захаращувати проходи між столами сторонніми предметами.
Автор тексту: І.Ю. Ходзицька – вчитель трудового навчання ЗОШ І–ІІІ ступенів № 243 м. Києва (п. Ірина є автором багатьох підручників з трудового навчання)
Послідовність виконання роботи: 1. Вибрати напій для приготування. Для цього можна скористатись інформацією, що міститься в уроці, можна передивитись відео, або використати родинний рецепт. Чай
2. Дібрати необхідний посуд для приготування напою. 3. Дібрати продукти необхідні для приготування напою. 4. Приготувати напій. 5. Подати на стіл.
Порядок виконання роботи: 1) виконайте завдання; 2) сфотографуйте процес його виконання і готовий результат можете оформити презентацією чи відео; 3) Відправте свою творчу роботу в особисті повідомлення у Viber або на електронну адресу lena_64@bigmir.net
1. Надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся прибрати.
Автор тексту: І.Ю. Ходзицька – вчитель трудового навчання ЗОШ І–ІІІ ступенів № 243 м. Києва (п. Ірина є автором багатьох підручників з трудового навчання)
1. Надягти спецодяг, застебнути на всі ґудзики, волосся прибрати.
Автор тексту: І.Ю. Ходзицька – вчитель трудового навчання ЗОШ І–ІІІ ступенів № 243 м. Києва (п. Ірина є автором багатьох підручників з трудового навчання)
Немає коментарів:
Дописати коментар